Virtual fiction
Verhaal illustreren
Les 1
Met een groepje van drie personen hebben wij samengewerkt aan de eerste opdracht "My own story".
We hebben onze eigen verhalen omgezet in een strip:

Les 2
2 verhalen combineren
1. Puntmopjes - Haruki Murakami
Puntmopjes zijn beroemde delicatessen, de hoofdpersoon
van dit verhaal kent ze niet en is ook niet van mening dat ze
erg lekker zijn. Hij gaat naar een bijeenkomst toe, over de
puntmopjes. Daar maakt hij kennis met de koekjes.
De bijeenkomst is georganiseerd om mensen om te roepen nieuwe recepten te bedenken. Dankzij een meisje dat ook naar de bijeenkomst is gekomen komt de hoofdpersoon erachter dat er ook zoiets als 'puntkraaien' bestaan. Deze puntkraaien blijken de jury te zijn tijdens de wedstrijd om het beste nieuwe puntmopje.


Interpretatie - Puntmopjes:
De puntkraaien in dit verhaal zijn eigenlijk de critici in het thuisland van Murakami. Zijn boeken zijn niet als de traditionele Japanse roman, hebben meer weg van een westers verhaal en worden daarom door veel mensen niet gewaardeerd; dat wil zeggen, de mensen die het in het land voor het zeggen hebben. Ik geloof dat Murakami zelf heeft gezegd dat het daar niets mee te maken heeft, maar verschillende Amerikaanse analytici is er toch over eens dat het te maken heeft met dit wanhopig vasthouden aan oude gewoonten in de Japanse cultuur. En Murakami die daaraan wil ontsnappen.

Snelle schets - Puntmopjes:
2. Native American Myths and Legends - Richard Erdoes en Alfonso Ortiz
De Elk Spirit of Lost Lake
Er was eens een jonge jager die Plain Feather heette. Hij had een beschermgeest die een eland was. De voogd leerde hem veel dingen, waaronder waar hij dieren kon vinden om op te jagen. De eland zei tegen Plain Feather dat hij nooit meer mocht doden dan hij nodig had, wat hij niet deed.
Meeste jagers gingen naar buiten en schoten alles neer wat ze zagen. Ze wilden Plain Feather testen. Gaat hij wel jagen? Veranderd hierdoor zijn relatie met de eland?
Interpretatie - De Elk Spirit of Lost Lake:
Plain Feather ging tegen dat deel van zichzelf in en verloor uiteindelijk dat deel van zichzelf. Als je dat deel van jezelf verliest, wat gebeurt er dan met je? Ben je
meer een persoon? Fysiek misschien, maar als geheel ben je niet meer hetzelfde soort wezen. Plain Feather stierf omdat hij dit deel van zichzelf verloor.
Observaties: Deze jongens waren nogal klootzakken. De gedachte om dieren te doden, gewoon voor de lol, kwelt me op de verkeerde manier.
De moraal: van dit hele verhaal is dat als dat deel van jezelf, hoe je het ook wilt noemen, je vertelt iets niet te doen, het dan niet te doen.
3. Combinatie verhaal:
Puntmopjes & De Elk Spirit of Lost Lake
De jager genaamd Plain Feather, die gelooft dat alleen doden uit noodzaak rechtvaardig is. Zijn beschermgeest is Eland. De eland is zijn voogd. Hij leert hem alles en laat zien waar de dieren leven, zodat hij die kan vinden om op te jagen.
Plain heeft eland belooft, dat hij alleen gaat jagen voor voedseltekort en niet voor de plezier. Alleen wordt hij hierdoor een buitenstaander binnen zijn stam. In zijn stam gingen de jagers naar buiten en schoten alles neer wat ze zagen. Ze wilden Plain Feather testen, door een witte kraai te inschakelen. De witte kraai verkleedt zich als een oude man. De oude man zegt tegen Plain dat de koude winter aankomt, en iedereen veel vlees nodig heeft. Plain wilde dat eerst niet. In de loop van dit verhaal, lees je zijn negatieve gedachten. Zijn negatieve gedachten zijn de puntkraaien, die continue schreeuwen naar meer willen, en wanhopig vasthouden aan de oude gewoontes, erbij willen horen etc. Uiteindelijk winnen de puntkraaien. Zo doodt hij meerdere dieren in de bos. Zo doodt hij ook een eland, niet wetend dat hij zijn beschermgeest is. Wordt hij geconfronteerd met pijn. In een poging zijn fout recht te zetten zorgt hij ervoor dat hij nooit meer zal jagen. Hij verlaat zijn lichaam en de puntkraaien worden vrijgelaten, ze vliegen weg, ver vandaan van de lichaam van Plain.
1e schets:



Moodboard:



Eindresultaat:






Les 2
Characters ontwerpen:
4. Combinatie verhaal:
Puntmopjes & Mijn eigen verhaal
Wie: Tommy, de hoofdpersonage van het verhaal
Wat: Tommy heeft de oplossing gevonden om Puntkraaien weg te jagen, met een zelfgemaakte paraplu. Wanneer de paraplu openslaat kunnen de snavels van de Puntkraaien er niet doorheen prikken.
Doel: Mensen overhalen om naar buiten te gaan. Mensen leven
in de grotten. Ze zijn bang voor de buitenwereld waar de puntkraaien leven. Met de uitvinding van Tommy kunnen de mensen buiten een nieuw bestaan leven.
Probleemstelling: Uit angst voor nieuwe gewoontes willen mensen de paraplu’s niet gebruiken. Ze blijven liever thuis, in de grotten.
Oplossing: Tommy wilt mensen over te halen om de paraplu’s te gebruiken. Wanneer hij een stage bij de NOS studio doet, wordt hij “per ongeluk” live in beeld gebracht.
Hij ziet zijn kans schoon om zijn boodschap over te brengen.
Grappig scene: Tommy is ernstig slechthorend. In de NOS studio moet iedereen mondkapjes dragen. Tommy gebruikt het notitieblok als hulpmiddel. Wanneer hij live in beeld is, en zijn boodschap wil overbrengen, is halverwege zijn notitie papier op.




Omgeving:
Characters uit mijn eigen omgeving. Ik zag buiten twee mannen op de camper plaats zitten, genieten van de zon. Eentje is aan het breien en de andere aan het lezen.


Ik begon eerst een snelle
schets te maken met potlood
(zie eerste tekening).
Daarna vind ik leuk om mijn fantasie te gebruiken, dus heb ik deze mannen als buitenaards wezens getekend.

Mezelf als character. Ik lig daar met gekke positie op mijn bed. De foto geeft een beetje dromerig en abstract stijl. Dus heb ik deze eigenschappen voor mijn character gebruikt. Zie resultaat onder:

Les 3
Verhalende ruimte beeldonderzoek, tabel top setting en props.
Inspiratie 1:
2 jaar geleden heb ik het Lego-huis
(architect Olafur Eliasson) in Denemarken
bezocht. Een wervelend geheel van rondingen, met bolle ramen waarin gebogen dubbel glas zit, vind ik heel erg interessant om te zien.
Inspiratie 2:
Guggenheim bilbao in Spanje (architect Frank Gehry). De museum heeft een abstract vormgeving van zowel binnenkant als buitenkant. Het geeft ook een charmant en poëtisch beeld.


In mijn verhaal wonen mensen in de grotten.
De bovenstaande foto's gebruik ik ook als inspiraties voor de grotten die ik ga tekenen.
Voor de tabel top setting begon ik eerst props te verzamelen en mee experimenteren.
Eerst onbewust maken, dan kijken en nadenken wat het gaat worden.


"Hoe ziet het grotten eruit in mijn verhaal? En hoe ziet het van binnenkant uit? Welke vormen ga ik gebruik maken? Welke sfeer, kleuren en vormgeving wil ik voor de grotten ontwerpen?.."
Grotten van dun vel karton papier en kaars:
In de kamer van Tommy. Kranten en paraplu:



Andere kleine props van karton, spiegel en papier:



Met deze props ben ik aan het slag gegaan in Photoshop:
Les 4
Onderzoek naar storytelling, context vertelling
en storyboard schetsen:



Shot 1: Tommy in zijn kamer. Druk bezig met schetsen van zijn nieuwe uitvinding: paraplu.
- Long Shot
Shot 2: Dag en nacht is hij aan het werk. Hier zie je een overzicht van waar hij woont.
- Medium Shot
Shot 3: Wanneer de paraplu's klaar zijn, word ie op markt gebracht maar niemand wil ze hebben.
- Medium Shot



Shot 4: Dan zien wij Tommy op zijn werk. Hij loopt stage bij NOS studio. Hij probeert zijn best te doen in zijn werk.
- Long Shot
Shot 5: Dan wordt aan Tommy gevraagd of hij snel koffie moet halen voor de journalist. Hij let niet op en struikel erover. De pak van journalist lag onder de koffie.
- Medium Shot
Shot 6: Snel biedt Tommy zijn excuus aan voor de camera, dan kreeg Tommy opeens heel veel kijkers. Waar: Op de centrum is Tommy in grote scherm te zien.
- Medium Shot



Shot 7: Tommy ziet zijn kans schoon om zijn boodschap over te brengen. Wanneer hij boodschap wil overbrengen, is halverwege zijn notitie papier op.
- Medium Shot
Shot 8: Dan word Tommy zenuwachtig, maar al snel kreeg hij een idee. Hij vraagt de cameraman om hem te volgen.
- Medium Shot
Shot 9: Buiten de grotten. Wanneer de paraplu openslaat kunnen de snavels van de Puntkraaien er niet doorheen prikken. De cameraman in de achtergrond heeft alles gefilmd.
- Medium Shot/Long Shot

Shot 10: Nu is de vraag: Durven mensen nu wel naar buiten nadat ze Tommy's actie hebben gezien?
- Long Shot
Les 5
Verschillende collage technieken uitgeprobeerd,
mix collage palet, verhalende ruimtes:
GIF videos gemaakt, experimenten met kleuren en vormen:


Les 6
Characters schetsen & ideeen:







Mijn characters zijn meestal in zachte vormgeving getekend.
(denk aan dunne lijnen en zachte kleuren).
Maar omdat in mijn storyboard heb ik veel drukke achtergronden, vallen mijn characters niet heel goed op..Dus ben ik gaan verder experimentern om met "harde" materialen te werken...
Terugkijken naar mijn oude schetsen voor het gebruik van vormen.
Ik kwam op idee om 3D vormen te gaan ontwerpen voor de kleding.
De vormgeving van de grotbewoners zijn in modern, futurisme en
surrealisme weergegeven.
Eindresultaat character grotbewoners:

Definitieve kledingstijl / body characters: speels en luchtig

Definitieve kleuren characters:
3D vormgeving kleding/body komen in beelden beter naar voren. De kleuren zijn rustig, i.v.m met drukke achtergronden vallen ze toch op. De hoofdkarakter krijgt een gestreept t-shirt.
Ontwikkeling schetsen van mijn hoofdpersonage:

1.

3.

2.
Uiteindelijk heb ik besloten om geen mondkapjes meer te ontwerpen voor Tommy omdat dan krijgen mijn characters en de omgevingen minder aandacht. Het word dan teveel. #lessismore
Eindresultaat hoofdkarakter Tommy:


10 beelden serie schetsen:
Dit is mijn idee hoe ik mijn 10 beelden wil laten zien.
Ik ga mijn 10 beelden digitaal laten zien, door naar beneden
te scrollen (als een soort digitaal verhaalstrip).
Ik heb gekozen voor digitaal verhaalstrip omdat mijn
meeste beelden zijn in medium shot/long shot met daarin
veel details en verschillende materialen/lagen gemaakt.
Door naar beneden te scrollen kan je op elk pagina het
werk aandachtig bekijken.
Alles op het rijtje:
Logline:
Een fantasie serie over briljante uitvinder die probeert mensmaatschappij te redden, door duidelijk te maken dat we veilig naar buitenwereld kunnen.
Wat is het doel van het verhaal?:
Het doel van dit verhaal is meer durven om uit je comfortzone te stappen. Meer open staan voor nieuwe veranderingen en vondsten waardoor je jezelf kan blijven verassen.
Wat is het boodschap van het verhaal?:
Tommy kwam per ongeluk in live beeld, bedacht een manier om zijn boodschap te overbrengen maar dan maakt hij een tegenslag mee. Dan gaat Tommy weer verder.
De boodschap is het dan: Er is altijd een weg naar huis.
Het "huis" bedoel ik dan de buitenwereld.
Het eindresultaat:

Hoofdpersoon Obstakel Noodzaak Doel= HOND
Hoofdpersoon: Tommy
Obstakel: De criticus
Noodzaak: Open staan voor nieuwe vondsten
Doel= de mensmaatschappij redden voor een
betere leven.



Mijn platform
In mijn platform maak ik de onderwerpen zo speels mogelijk, en dat vaak in moderne en futurisme thema waar de beweging belangrijkste kernpunt is. Ook vind ik leuk om aandacht te besteden in kleine details.
Het is verbazingwekkend hoe het kleinste detail een donkere dag ten goede kan veranderen.
Reflectie
Ik vind het heel leuk om verschillende materialen en teken technieken te experimenteren. En vooral meer in het breedte verkennen. Door het bedenken en schetsen van het verhaal leef ik ook dan helemaal in die wereld. Ook leer ik mijn stijl kennen, wat ik vind ik interessant? Wat wil ik verder onderzoeken en op welke manier?
Bv met tekeningen kan ik een verhaal
vertellen/ boodschap overbrengen en dat in beelden laten zien in de vorm van mijn eigen gecreëerde wereld.